Kokosowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto było wynikiem pobudzonej wyobraźni. Bliscy byli zaskoczeni delikatnością i smakiem ciasta

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 250g cukru
    6 jaj
    70 g mąki
    60g kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    + 1/2szkl nalewki wiśniowej rozpuszczonej w 1/2 wody

    Śmietana: 500ml śmietany 30%
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki cukru
    2 śmietan-fixy

    Polewa: 100g czekolady
    70 g masła

    Dodatkowo: 1 paczka wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Nalewki

Kokosowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt(najlepiej zrobić dzień przed):
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Po ubiciu na gładką masę dodajemy przesiane wcześniej mąkę, kakao i proszek i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 30cm i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Następnego dnia przekrajamy biszkopt na dwa blaty. Pierwszy blat nasączyć rozcieńczoną nalewką.
  • 2. Śmietana: Ubijamy śmietanę i wsypujemy resztę składników. Pierwszy blat smarujemy kremem i nakładamy drugi, który również nasączamy.
  • 3. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w garnuszku. Gdy ostygnie i będzie gęsta wylewamy na ciasto. Posypać obficie wiórkami. Można dekoracyjnie użyć kuleczek Raffaello
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować