" Kokosowa rozkosz "

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzień dobry kochani mam dla was mojego pomysłu przepis na ciasto sernik z wykorzystaniem serka śmietankowego takiego na kanapki, tak nie mylicie się dosłownie z takiego serka plus twaróg Klinek oraz budyń o smaku kokosowym. U nas ten budyń nie jest dostępny ale u mojej przyjaciółki w Słupsku jest, polecam wam te budynie tej firmy są jeszcze kajmakowe oraz ajerkoniak są rewelacyjne smak nie do opisania trzeba je spróbować aby się przekonać. Wracając do ciasta zrobiłam go dosłownie z tego co było w lodówce ponieważ zachciało nam się słodkiego, myślałam że to będzie totalna klapa jednak nie jestem bardzo zachwycona smakiem no i oczywiście moim własnym pomysłem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    1,5 szklanki mąki tortowej,

    0,5 szklanki cukru pudru,

    100 g masło prawdziwe,

    1 jajko klasy M,

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego.



    masa serowa:

    3 jajka klasy M,

    3/4 szklanki cukru kryształ ( szklanka poj. 210 ml ),

    250 g twaróg klinek półtłusty,

    400 g serek śmietankowy,

    2 budynie kokosowe 35 g każdy ,

    100 g masło prawdziwe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

" kokosowa rozkosz " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotować ciasto, do miski wsypać mąkę wbić całe jajko, wsypać cukier puder, dodać pokrojone masło prawdziwe koniecznie o temperaturze pokojowej oraz wlać aromat pomarańczowy. Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą rąk, wyrobione odstawić na chwilę aby odpoczęło.
  • ciasto 2. W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier kryształ, całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę, następnie dodać pokrojone masło o temperaturze pokojowej i również zmiksować. Do zmiksowanej masy przełożyć twaróg klinek nie trzeba go mielić i całość dokładnie zmiksować do połączenia się masy jajecznej z twarogiem.
  • ciasto 3. Gdy mamy już dokładnie zmiksowaną masę jajeczną z masłem i twarogiem wtedy dodać dwa serki śmietankowe i również dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać suche budynie i także zmiksować do połączenia się w jedną całość.
  • ciasto 4. Następnym krokiem jest podzielenie ciasta na dwie części jedna ma być większa a druga trochę mniejsza. Do blaski o wymiarach 32/25 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć rozwałkowana większą część ciasta dobrze je uformować i ponakłuwać widelcem. Na przygotowane ciasto wylać całą masę serową i ją wyrównać.
  • ciasto 5. Na masę serową rozwałkować pozostałą część ciasta i przygotować z niej paski aby zrobić ozdobną kratkę, ułożyć paski na twarogu formując kratkę. Tak przygotowaną ozdobną kratkę posypać cukrem kryształ ( tak około 4 -5 łyżeczek będzie potrzebne ).
  • ciasto 6. Tak przygotowane ciasto sernikowe wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez dziesięć minut. Następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ( ja robiłam go wczoraj wieczorem ). Następnego dnia wyjąć ciasto z blaszki i oddzielić od papieru do pieczenia ( oddziela się dobrze nic się nie przykleja ).
  • ciasto 7. Takie ciasto to świetne rozwiązanie serka śmietankowego gdy przerzuca się go w lodówce i nie ma komu zjeść. Myślę że ciasto bardzo wam się spodoba ponieważ dodanie budyniu kokosowego świetnie połączyło się z ciastem i smak jego jest nie do opisania. Powiem tyle nie chwaląc się jest przepyszne. Kroi się bardzo ładnie bez kruszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować