Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój sposób na niewykorzystane białka.

Joanna Tokarz
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania rolady o dł. ok 35cm

8 białek w temperaturze pokojowej
1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
Szczypta soli
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
100g wiórek kokosowych (ok 1 szklanka)

Krem truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
150ml słodkiej 36% śmietanki
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

  • 1. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy zrobi się sztywna piana partiami, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier. Do błyszczącej gęstej piany dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, a następnie kokos i łyżką delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i nie zrobiła się wodnista. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i równomiernie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę do 140ºC i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie palcem czy beza z wierzchu się nie lepi i jeśli jest ok, wyciągamy z piekarnika. Przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Ostrożnie odklejamy papier na którym beza się piekła i ciepłą zwijamy z nowym papierem zaczynając od krótszego boku blaszki. Przygotowujemy krem.
    Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem robi się twardszy, rozwijamy delikatnie roladę i nakładamy na całości. Zwijamy i owijamy ciasno papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, możemy także udekorować świeżymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserroladaz białekrolada bezowadomowe wypiekibeza kokosowaz kremem truskawkowym

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Dodane przez: Martyna1991

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Wyśmienity tort ze słodkich blatów...

Rolada z kremem karpatkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Rolada z kremem karpatkowym

Chodziła za mną karpatka i postanowiłam...

Rolada kokosowa z galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada kokosowa z galaretką

Pyszna rolada kokosowa z galaretką...

Rolada z kokosową owsianką

Dodane przez: JustKuchcik

Rolada z kokosową owsianką

Ciasto bez pieczenia. Rolada z...

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

Do tej pory wykonanie bezy kończyło...

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Dodane przez: Armi As

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE