Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój sposób na niewykorzystane białka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania rolady o dł. ok 35cm

    8 białek w temperaturze pokojowej
    1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
    Szczypta soli
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    100g wiórek kokosowych (ok 1 szklanka)

    Krem truskawkowy:
    400g mrożonych truskawek
    2 łyżki cukru
    2 galaretki truskawkowe
    150ml słodkiej 36% śmietanki
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Rolada Desery Beza

Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy zrobi się sztywna piana partiami, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier. Do błyszczącej gęstej piany dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, a następnie kokos i łyżką delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i nie zrobiła się wodnista. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i równomiernie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę do 140ºC i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie palcem czy beza z wierzchu się nie lepi i jeśli jest ok, wyciągamy z piekarnika. Przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Ostrożnie odklejamy papier na którym beza się piekła i ciepłą zwijamy z nowym papierem zaczynając od krótszego boku blaszki. Przygotowujemy krem.
    Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem robi się twardszy, rozwijamy delikatnie roladę i nakładamy na całości. Zwijamy i owijamy ciasno papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, możemy także udekorować świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować