Kokosowa kremówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rozpływa się w ustach. Przepyszna! Często piekę ją z okazji urodzin domowników lub na Wielkanoc.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 kostki masła lub margaryny,
    - 1/4 szklanki zimnej wody,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 2 szklanki mąki,
    - 2 jajka,
    - opakowanie cukru wanilinowego,
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa budyniowa:
    - 1 litr mleka,
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 8 dag cukru.
    Masa kokosowa:
    - 2 jajka,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 20 dag wiórków kokosowych,
    - 1/2 kostki masła,
    - szczypta soli.
    Ponadto:
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło,
    posiekaj nożem. Dolej zimnej wody, dodaj cukier i jajka. Wyrób gładkie
    ciasto.
    Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim prostokątną blachę wyłożoną papierem
    do pieczenia.
  • 2. Przygotuj masę budyniową: Proszek budyniowy połącz z cukrem, rozpuść
    w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj rozrobiony proszek
    budyniowy, ugotuj budyń.
  • 3. Ugotowany budyń wylej na ciasto, równomiernie rozprowadź.
    Masa kokosowa: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na
    sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj do
    rozpuszczenia cukru.
    Dodaj żółtka i kokos oraz roztopione i ostudzone masło, delikatnie
    wymieszaj, wyłóż na masę budyniową.
    Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem posyp
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować