Kokosowa kremówka

0 (0 ocen)

Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne!!! Jeśli ktoś lubi budyń oraz kokos jest po prostu idealne.Na wierzchu można wykonać zygzaki z białej czekolady.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Ciasto kruche:
    • 2 szklanki mąki,
    • 2,5 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2 duże jajka
    Budyń:
    • 1 litr mleka,
    • 3 budynie waniliowe,
    • 1/3 kostki masła
    • Cukier do smaku

    Kokosowa warstwa:
    • 2 jajka,
    • ½ szklanki cukru,
    • 200g wiórków kokosowych,
    • ½ kostki masła

Kokosowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę. Siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowana blaszkę.
    Na kruche ciasto wykładamy delikatnie przestudzony budyń. Na budyniu rozprowadzamy warstwę kokosową. Całość pieczemy około 30-40 minut w 180°C. Gdy widzimy, ze rumieni się warstwa kokosowa przykładamy ciasto z góry złotkiem i dalej pieczemy (unikniemy jej przypaleniu).
  • 2. BUDYŃ: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Słodzimy do smaku. Do gotowego wtłaczamy masło. Delikatnie przestudzony wykładamy na ciasto kruche.
  • 3. KOKOS:Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dokładamy do nich cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy kokos i wlewamy masło. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na rozłożony budyń. Pieczemy.


Komentarze

Podobne przepisy