Kokosowa kremówka

0 (0 ocen)

Jest to trochę nietypowa kremówka :) Po pierwsze- kokosowa, a po drugie- z pieczonym budyniem. Bardzo smaczna. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    4 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    150 g. masła
    2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 litr mleka
    3 op. budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    16 g. cukru waniliowego

    Warstwa kokosowa:
    200 g. wiórków kokosowych
    150 g. masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru

Kokosowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki wyrobić ze sobą rękami do uzyskania zbitej, jednolitej masy. Masę owinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 24x24 cm lub tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąc i ostudzić.
  • 2. Budyń: Budyń ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeszcze ciepły wylać na podpieczony spód.
  • 3. Warstwa kokosowa: Masło rozpuścić. Jajka ubić z cukrem, wlać ostudzone masło i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na budyń. Całość piec w 180 st.C około 40-45 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy