Kokosowa kostka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ( ja użyłam basmati), opłukać pod bieżąca wodą ,przełożyć do garnka zalać mleczkiem kokosowym i gotować do momentu aż ryż będzie miękki.
Uważać bo ryż lubi się przypalić !!!!!!
2.Ugotowany ryż zdjąć z ognia ,dodać kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści, odstawić do ostudzenia ,gdy ryż się ostudzi zmiksować na jednolitą masę .
Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę ( odłożyć 4 sztuki do dekoracji).
3.Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka , napęczniałą lekko podgrzać , ( nie gotować )
4.Śmietanę przelać do wysokiego naczynia ,ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Po jednej łyżce ubitej śmietany dodawać do masy ryżowej ,na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz żelatynę , delikatnie wymieszać
5.Dno kwadratowej formy wyłożyć:
herbatnikami, na herbatniki 1/3 masy ,oraz połowa pokrojonych truskawek,
następna warstwa herbatników, masy i truskawek,
ponownie herbatniki,masa .
6.Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawki.
Komentarze