Kokosowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Doskonale smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Moim zdaniem kokosowa babka to ciasto, które spodoba się zarówno fanom nowoczesnych wypieków, jak i tradycyjnych smakołyków. Łączy w sobie obie te cechy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 ml mleka kokosowego
    100 ml oleju
    100 g cukru pudru
    50 ml wody
    50 g wiórków kokosowych
    20 ml soku z cytryny
    10 g proszku do pieczenia
    4 jajka

Kokosowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko kokosowe. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, ciepłą wodę oraz sok z cytryny mieszamy. Powstałym lukrem ozdabiamy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy