Kokosowa baba wielkanocna

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe. Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie. Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych problemów . Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do Was. Na wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych wypieków. Polecam

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 2 litrową formę na babkę:

3 duże wiejskie jajka
1 1/3 szklanki drobnego cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru ze skórką cytrynową lub cukru waniliowego
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wiórek kokosowych białych
Szczypta soli

Dodatkowo:
Lukier do dekoracji
Wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowa baba wielkanocna

  • 1. Jajka wbić do miski, wsypać szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.

    Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym)
  • 2. Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym patyczkiem.

    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną udekorować lukrem i posypać wiórkami.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkościmaślankadeserykokosWielkanocbabkakuchnia polskadla gościPoczęstunekbabka kokosowawypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

gotowe ciasto

Dodane przez: rene70

Chatka Baba Jagi

Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto...

baba

Dodane przez: lexi27

Baba tęczowa

Kolorowa baba z owocową nutką !

Baranek Wielkanocny

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Baranek Wielkanocny

Takie baranki wielkanocne są doskonałą...

Torcik

Dodane przez: danusia19671

Torcik Wielkanocny

Pyszny torcik z bitą śmietaną i...

Baba Jaga

Dodane przez: ania602

Baba Jaga

bardzo szybkie i smaczne ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE