kokoski z chałwą

4 (1 ocen)

  • 60 min

Trochę jak bounty- przeważająca nuta kokosu z dodatkiem migdałów, przełożona chałwowym kremem i oblana dwoma czekoladami. . Amatorzy chałwy i kokosu będą zachwyceni!

  • 60 min

Składniki:

  • wyszło 40 sztuk):
    200g koksu
    100g mielonych migdałów
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki
    50 g masła roztopionego i ostudzonego
    Krem:
    1 szklanka mleka
    1/2 op. budyniu waniliowego
    2 łyżeczki cukru
    100 g masła
    100 g chałwy waniliowej
    Dodatkowo:
    1 opakowanie polewy białej
    1 opakowanie polewy mlecznej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kokoski z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać masło, powoli miksować. Dodać mąkę z proszkiem, miksować. Dodać kokos i migdały i wymieszać łyżką (za gęste dla miksera). Ręce posypać mąką i formować niewielkie kulki, następnie "rozpłaszczać" je widelcem oprószonym mąką. Piec ok 10-15 minut w 200*C aż się zarumienią. Studzić na kratce.
  • 2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z budyniem i chałwą.
    Przekładać ciastka masą.
  • 3. Polewy rozpuścić i obtaczać w nich ciastka, w każdej polewie z jednej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować