Ciasto kokosek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny sernik na zimno, polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    ciasteczka czekoladowe 160 g
    masło 40 g
    kakao 2 łyżeczki
    Masa kokosowa:
    jogurt grecki 1 szklanka
    serek mascarpone 250 g
    mleko kokosowe gęste 250 ml
    cukier puder 1/2 szklanki
    wiórki kokosowe 50 g
    likier kokosowy 2 łyżeczki
    żelatyna 12 g
    woda zimna 50 ml
    Polewa:
    śmietana 30% 80 ml
    czekolada mleczna 120 ml

Ciasto kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód.
    Masło rozpuścić. Ciastka, masło i kakao zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Spód formy 22 cm wyłożyć papierem. Masę ciasteczkową wysypać do formy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
    Masa kokosowa.
    Jogurt, serek, cukier, likier i wiórki zmiksować.
    Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.
    Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki, wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować.
    Schłodzoną gęstą część mleczka kokosowego ubić i porcjami dodawać do sera.
    Całość wyłożyć na masę ciasteczkową, schładzać kilka godzin.
    Polewa.
    Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekaną czekoladę.
    Polać wychłodzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy