Kokosanki z czekoladą

0 (0 ocen)

Sposób na wykorzystanie zbędnych białek to słodkie ciasteczka z białek i wiórków kokosowych. Kawałki czekolady sprawiają, że smakują jeszcze lepiej.

Składniki:


  • 6 białek
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    300g wiórków kokosowych
    100g czekolady gorzkiej
    sól

Kokosanki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wmieszać w pianę, która znacznie opadnie.
  • 2. Czekoladę posiekać nożem i wmieszać w białka kokosowe. Nałożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub bez) i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odstęp, gdyż nieco urosną. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy