Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wczoraj robiłam faworki, o których wolałabym jednak jak najszybciej zapomnieć... z całej tej ,,śmieciowej" roboty zostały mi białka, z których zrobiłam te najlepsze na świecie kokosanki. Dzisiejszy wypiek zdecydowanie poprawił mi humor po wczorajszym niby chruście :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g wiórek kokosowych
    białka z 5 jajek
    70 g masła
    1/3 szkl. cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy i wlewamy do kokosu. Łyżką dokładnie łączymy wiórki z tłuszczem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a pod koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • 2. Wiórki kokosowe mieszamy z ubitą pianą z białek (pianę dodajemy stopniowo!). Dłońmi lub za pomocą łyżki formujemy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok 20 minut, chociaż czas ten zależny jest od wielkości naszych ciastek. Ja zrobiłam trochę większe i piekłam je 25 minut (ostatnie 5 minut w termoobiegu).

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/kokosanki-najlepsze.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy