Kokosanki na białkach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kokosanki na białkach to najprostszy w przygotowaniu przysmak. Bazą na kokosanki jest masa bezowa, kokosanki po upieczenie troszkę twardnieją najlepsze do jedzenia są następnego dnia. Duża dawka kokosu rozpływająca się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na jedną blachę

    białka z jaj 100 g
    cukier 200 g
    wiórki kokosowe 180 – 250 g
    mąka ziemniaczana 1 łyżka

Kokosanki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Białka w temperaturze pokojowej, umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wiórki kokosowe dodaję do masy bezowej i mieszam ręcznie. Wówczas masę przekładam na papier do pieczenia lub wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dowolny kształt kokosanek. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Porady

Moje kokosanki miały mało wiórków kokosowych zaledwie 180 g dlatego wyglądem przypominają beziki z dodatkiem wiórków. Proponuję dodać 200-250 g wówczas masa będzie gęstsza i swobodnie da się formować w zgrabne kulki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy