kokosanki jak za czasów dzieciństwa

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

KRUCHE ZEWNĄTRZ, MIĘKKIE W ŚRODKU I MEGA KOKOSOWE W SMAKU

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g wiórków koksowych
    150 g cukru
    60 g masła
    4 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kokosanki

Kokosanki jak za czasów dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy masło. Dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Zdejmujemy z ognia aby masa wystygła.

    Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy pozostały cukier oraz sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę masy białkowej dodajemy do wystudzonej masy koksowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy do połączenia się składników.

    Łyżką lub szprycą nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta. Pieczemy ok 15-16 minut w temp. 180 st C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować