Kokosanki budyniowe z dżemem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To zdecydowanie najlepszy przepis na kokosanki jaki próbowałam. Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Budyń poprawił konsystencję i nadał lekko waniliowego aromatu. Pychota!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Białko jaja - 5szt
    Kokos wiórki - 250g
    Cukier - 100g
    Budyń waniliowy bez cukru - 1 torebka
    Dżem brzoskwiniowy

Kokosanki budyniowe z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosanki budyniowe z dżemem  brzoskwiniowym 1. Białka z odrobiną cukru ubijamy. Zaczynamy od małych obrotów miksera i dochodzimy do najwyższych. Kiedy piana jest już sztywna dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Dosypujemy budyń i miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosa i mieszamy łyżką, albo mikserem na małych obrotach.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kokosanki. Najlepiej za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta i palcami formować w niej dziurkę.
  • Kokosanki budyniowe z dżemem  brzoskwiniowym 2. Do dziurek nakładamy dżem. Ja używałam brzoskwiniowego.
  • Kokosanki budyniowe z dżemem  brzoskwiniowym 3. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu są gotowe.

Porady

Dżem brzoskwiniowy można zamienić na inny, najlepiej kwaskowy np pigwowy czy porzeczkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy