kokosanki

5 (195 ocen)

  • 25 min

smaczne i błyskawiczne :)

  • 25 min

Składniki:

  • 200 gram wiórków kokosowych
    2 białka z jaj L (lub 3 normalne)
    50 gram masła
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mleka
    0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkie ciasta, może dać 1/3 szklanki)
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, że powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym masłem lub olejem pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut do zezłocenia lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować