Lekkie ciasteczka, kruche, chrupiące i mocno kokosowe.
Tylko trzy składniki: wiórki kokosowe, jajka i cukier, a tyle pyszności
Bardzo proste i szybkie do upieczenia ,… ale i szybko znikają z talerza :)
2.Bardzo dokładnie oddzielić żółtka od białek i białka zmiksować na sztywną pianę.
Należy użyć schłodzonych jajek, wtedy piana z białek będzie szybko sztywna i nie będzie się wylewać.
Szybciej też ubija się w szklanym lub metalowym naczyniu niż w plastikowym.
3.Następnie ciągle miksując dodawać do piany po łyżce cukru pudru.
Miksując dalej dodawać stopniowo po żółtku.
Na koniec powoli wsypywać wiórki i już tylko łyżką delikatnie zmieszać wszystko razem.
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę nabierać małą łyżeczką i kłaść na blachę formując małe kupki. Nie spłaszczać!
Na jedno ciasteczko – 1 czubata łyżeczka masy.
Należy też zachować pewną odległość bo podczas pieczenia ciasteczka lekko się powiększą i nieco rozleją.
5.Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec ok. 15 min. do delikatnego zarumienienia się ciastek.
Po wyjęciu z pieca odczekać chwilę aby ciastka lekko zesztywniały, wtedy łatwo zdejmuje się je z papieru i przekłada na talerz.
Komentarze