Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasteczka, kruche, chrupiące i mocno kokosowe.
Tylko trzy składniki: wiórki kokosowe, jajka i cukier, a tyle pyszności
Bardzo proste i szybkie do upieczenia ,… ale i szybko znikają z talerza :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dkg. wiórków kokosowych,
    2 jajka,
    15 dkg. cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Jajko

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 st.
  • 2. Bardzo dokładnie oddzielić żółtka od białek i białka zmiksować na sztywną pianę.
    Należy użyć schłodzonych jajek, wtedy piana z białek będzie szybko sztywna i nie będzie się wylewać.
    Szybciej też ubija się w szklanym lub metalowym naczyniu niż w plastikowym.
  • 3. Następnie ciągle miksując dodawać do piany po łyżce cukru pudru.
    Miksując dalej dodawać stopniowo po żółtku.
    Na koniec powoli wsypywać wiórki i już tylko łyżką delikatnie zmieszać wszystko razem.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masę nabierać małą łyżeczką i kłaść na blachę formując małe kupki. Nie spłaszczać!
    Na jedno ciasteczko – 1 czubata łyżeczka masy.
    Należy też zachować pewną odległość bo podczas pieczenia ciasteczka lekko się powiększą i nieco rozleją.
  • 5. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec ok. 15 min. do delikatnego zarumienienia się ciastek.
    Po wyjęciu z pieca odczekać chwilę aby ciastka lekko zesztywniały, wtedy łatwo zdejmuje się je z papieru i przekłada na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować