Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka pełne wiórków kokosowych. Niezwykle proste i do szybkiego przygotowania.
Wystarczy połączyć masę zawierającą wiórki kokosowe z pianą z białek i uformować kokosanki. Ich upieczenie zajmuje zaledwie kwadrans. Z talerza znikają równie szybko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    150 g wiórków kokosowych
    2 białka
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy i rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia cukru. Dosypujemy wiórki kokosowe i krótko podgrzewamy. Mieszamy, aby wiórki połączyły się dokładnie z roztopionym masłem, ale również po to, by się nie przypaliły. Zdejmujemy rondelek z ognia i zostawiamy do ostudzenia.

    W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli. W trakcie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

    Do ubitej piany dosypujemy wiórki połączone z masłem i cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką.

    Masę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy