Kokosanki

0 (0 ocen)

Jak raz upieczemy w domu takie ciasteczka to nigdy nie kupimy w sklepie

Składniki:

  • 25 dag wiórek kokosowych
    6 dag masła
    15 dag cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, dodać połowę cukru i rozpuścić, następnie dodać wiórki i wymieszać ( masa jest sypka)
    Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dodać pozostały cukier i ubić do momentu uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, następnie dodawać porcjami masę kokosową i delikatnie mieszać.
    Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczka kłaść małe porcje ciasta w niewielkich odstępach.
    Piec w temp. 180 st około 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy