Kokosanki

  • wyświetlono: 1388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Najlepsze kokosanki na świecie. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji, bo szybko znikają ;) Polecam!

AnetaJ

Składniki

Składniki na 14 dużych kokosanek:
2 jajka
140 g cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Aromat waniliowy lub migdałowy

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosanki

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę uklepać ręką. Wszystkie składniki powinny być zwarte i nie rozwalać się przy formowaniu. Dodać trochę aromatu waniliowego lub migdałowego, wedle upodobań.
  • 2. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut na złoty kolor (większe trzeba piec kilka minut dłużej), w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylawiórka kokosowekokosankiproste ciasteczka

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosanki

Dodane przez: edytaha

Kokosanki

Ciastka bardzo niebezpieczne! Choć...

Kokosanki

Dodane przez: dagita

Kokosanki

Małe kokosowe ciasteczka na szybki...

kokosanki

Dodane przez: Anyzkowo

Kokosanki

Macie ochotę na coś słodkiego ?Przygotowanie...

Kokosanki

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Kokosanki

Filiżanka kawy… kokosanki… i dobry...

Kokosanka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kokosanka

Szybkie, łatwe i wilgotne ciasto...

Kokosanki

Dodane przez: gosia287

Kokosanki

Kruche ciasteczka z masą, w kokosie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE