Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To smak mojego dzieciństwa, który sprawia, że uśmiech sam pojawia się na ustach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki cukru
    pół kostki margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki miodu sztucznego płynnego

    Polewa:

    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    pół szklanki mleka
    3 - 4 łyżki kakao

    Ponadto:

    wiórki kokosowe

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto:
    Margarynę rozpuścić w rondlu, następnie dodać mleko i cukier. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Przestudzić.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka i miód. Wyrobić. Piec 30 minut.
  • 2. Przygotować polewę:
    Połączyć składniki ( margarynę, cukier, mleko i kakao), zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Przestudzić.
  • 3. Upieczone ciasto pokroić w nieduże kostki. Każdą z nich zanurzać w przygotowanej polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy