Kokosanki

0 (0 ocen)

Spieczone, chrupiące na zewnątrz, miękkie, wilgotne w środku. Takie są moje ulubione kokosanki :) Uwielbiam, gdy podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie kokosem. Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony, rodzinny przepis... ja też! I właśnie nim chcę się podzielić ;)

Składniki:

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    200 g wiórków kokosowych
    50 g masła
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2651erj 1. Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki. Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!

Porady

Przepis na około 30 kokosanek.

Komentarze

Podobne przepisy