Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te ciasteczka pachną obłędnie, są chrupiące i delikatne. Idealne z kubkiem ciepłego mleka.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 białka z dużych jajek
    szczypta soli
    220 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki* cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    *szklanka 250 ml

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy białka podwoją swoją objętość stopniowo dosypywać cukier. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Do piany dodać wiórki kokosowe i mąkę. Delikatnie wymieszać całość do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) porcje ciasta, zachowując większe odstępy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy