REKLAMA

Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym

wyświetlono: 562 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje.

opublikowany: 16.12.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    35 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    12 dag cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18%
    3 żółtka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 szklanka powideł śliwkowych

    Kokosowa beza:
    3 białka
    100 g wiórek kokosowych
    szczypta soli
    100 g cukru pudru

    Krem kakaowy:
    330 ml śmietany kremówki
    25 dag sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • image-06lu7tb 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła .Włożyć z powrotem do lodówki na czas robienia bezy.
  • image-29v34kw 2. Beza kokosowa:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec zmiksować z cukrem pudrem, wsypać wiórka i wymieszać szpatułką ręcznie, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.
    .
  • image-1e0kv6a 3. Wyłożyć bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia
  • image-0pncj69 4. Krem kakaowy:
    Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia.
    Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub karmelizowanymi wiórkami kokosowymi.

  • image-12x8f0k 5. Życzę słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: polcia polcia

Kokosanka

Delikatne ciasto z chrupiącym kokoskiem na wierzchu.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 06.01.2014 | wyświetlono: 13041 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: dino12 dino12

Kokosanka

Ciasto idealne dla studentów. szybkie, tanie, proste w wykonaniu i przede wszystkim pyszne.

kategoria: Desery kokosanki opublikowany: 03.11.2014 | wyświetlono: 650 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pavlova z kremem kakaowym

Odrobina nieba w ustach :)

kategoria: do kawy Desery beza opublikowany: 19.06.2014 | wyświetlono: 822 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karina253

Piernik przekładany kremem i powidłami

Gdy tylko spróbujecie tego piernika od razu go pokochacie jest porostu przepyszny :)

kategoria: piernik Desery powidła opublikowany: 21.09.2013 | wyświetlono: 27368 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE