Kokosanka z papają kandyzowaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kokosanka z papają kandyzowaną to mój pomysł na połączenie wiórków kokosowychz owocami kandyzowanymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    150g wiórków kokosowych
    100g papai kandyzowanej
    5 jaj
    300g masła
    2 łyżki mleka kokosowego ( może być również zwykłe mleko)
    3/4 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    cukier puder do posypania

Kokosanka z papają kandyzowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni.
    Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Następnie dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Kandyzowaną papaję kroimy w kostkę, gdy jej kawałki są duże.
    Dodajemy do masy wraz z wiórkami.
    Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
    Przekładamy do formy ja użyłam keksówki.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 50-60 minut.
    Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem (gdy będzie suchy wyciągamy ciasto).
    Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy