Kokos na rauszu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dla tych co lubią ciasta z alkoholem i oszczędne w słodkim smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Masa kokosowa:
    3 bułki pszenne
    1,5 szkl mleka
    1 szkl adwokata
    3 łyżki cukru
    10 dag kokosu
    200g margaryny

    Ciasto czekoladowe:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    250g margaryny
    4 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku
    0,5 łyżeczki sody

Kokos na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kokosowa: Bułki zalać mlekiem, dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać kokos oraz alkohol. Wszystko starannie ze sobą połączyć. Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniową alkoholową masę. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, mleko i kakao razem zagotować. Do zimnej masy dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno połączyć delikatnie łyżką z masą czekoladową. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Zimne przekroić na pół. Większą część masy dać między blaty ciasta, a mniejszą pokryć wierzch placka. Dowolnie udekorować.

Porady

Gdyby masa okazała się za rzadka to należy dosypać do niej trochę kokosu i zmiksować. Masę należy spróbować czy jest wystarczająco słodka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy