Kokilki z masą żółtkową, jagodami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, sól, masło i całość posiekaj nożem. Na końcu dodaj żółtka,jajko i zagnieć ciasto. Wstaw do zamrażalnika na około 1,5 godziny. po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż do kwadratowych kokilek . piecz około 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
2. 2. Przygotuj masę. Żółtka i jajko zmiksuj z cukrem i umieść w naczyniu wypełnionym wodą i podgrzewaj. W takiej kąpieli wodnej trzymaj masę około 30 minut stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę żółtkową, spirytus i ewentualnie cukier puder do smaku.
Masę wyłóż do kokilek. Wierzch udekoruj owocami. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
Komentarze