Kokilki z masą żółtkową, jagodami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zachęcają do zjedzenia apetycznym wyglądem. Są bardzo lekkie i smaczne. Nie można przestać na zjedzeniu jednej porcji.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    450 gram mąki pszennej
    Kostka zimnego masła 250 gram
    ¾ szklanki cukru pudru
    3 świeże żółtka
    1 jajko
    Szczypta soli

    Składniki masy:
    Kostka masła 250 gram masła
    4 świeże żółtka
    1 świeże jajko
    Pół szklanki cukru kryształu
    Kilka łyżek spirytusu
    Cukier puder do smaku

    Ponadto:
    Szklanka jagód lub borówek
    2 szklanki pokrojonych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kokilki z masą żółtkową, jagodami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, sól, masło i całość posiekaj nożem. Na końcu dodaj żółtka,jajko i zagnieć ciasto. Wstaw do zamrażalnika na około 1,5 godziny. po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż do kwadratowych kokilek . piecz około 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
    2. 2. Przygotuj masę. Żółtka i jajko zmiksuj z cukrem i umieść w naczyniu wypełnionym wodą i podgrzewaj. W takiej kąpieli wodnej trzymaj masę około 30 minut stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę żółtkową, spirytus i ewentualnie cukier puder do smaku.
    Masę wyłóż do kokilek. Wierzch udekoruj owocami. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Masa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować