Pyszna, lekka przekąska do przygotowania w kilka chwil. Niezawodne połączenie wędzonego łososia, jajek i cukinii, a do tego smażone pomidorki oprószone aromatycznymi ziołami.
Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i ziołami prowansalskimi.
2.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażamy. Najpierw smażymy z wewnętrznej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i oprószamy ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
3.Kokilki skrapiamy oliwą, układamy w nich plasterki cukinii, oprószamy tartym parmezanem, na nich układamy listki rukoli, plastry wędzonego łososia, a na koniec do każdej kokilki wbijamy jajko, posypujemy je solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
4.Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (aż białko się zetnie). Po wyjęciu z piekarnika w każdej kokilce układamy połówki pomidorków koktajlowych i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze