Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka przekąska do przygotowania w kilka chwil. Niezawodne połączenie wędzonego łososia, jajek i cukinii, a do tego smażone pomidorki oprószone aromatycznymi ziołami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) pół małej cukinii
    2) 2 jajka
    3) 6 łyżek tartego parmezanu
    4) 3-4 plastry wędzonego łososia
    5) 5 pomidorków koktajlowych
    6) garść rukoli
    7) zioła prowansalskie
    8) suszona bazylia
    9) sól, świeżo mielony pieprz czarny
    10) oliwa
    11) szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażamy. Najpierw smażymy z wewnętrznej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i oprószamy ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
  • 3. Kokilki skrapiamy oliwą, układamy w nich plasterki cukinii, oprószamy tartym parmezanem, na nich układamy listki rukoli, plastry wędzonego łososia, a na koniec do każdej kokilki wbijamy jajko, posypujemy je solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
  • 4. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (aż białko się zetnie). Po wyjęciu z piekarnika w każdej kokilce układamy połówki pomidorków koktajlowych i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Łosoś Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować