Kokardki zapiekane z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy zaledwie pół godziny i możemy podawać do stołu;)

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dag kapeluszy borowików lub maślaków (mogą być mrożone) lub 25 dag niedużych pieczarek
    25 dag makaronu w kształcie kokardek
    10 dag sera z niebieską pleśnią
    łyżka oliwy
    5 dag masła
    200 ml gęstej śmietany (22 proc. lub kremówki)
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kokardki zapiekane z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce, by trochę się rozmroziły (pieczarki oczyścić). Włączyć piekarnik (tylko górne grzanie) na 180stopni C.
  • 2. Nastawić i posolić wodę na makaron. Zanim się zagotuje, pokroić grzyby na cząstki lub paski i smażyć, mieszając, na suchej patelni, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać masło i smażyć, aż grzyby ładnie się zezłocą. Pod koniec smażenia doprawić je pieprzem.
  • 3. Do wrzącej wody wlać łyżkę oliwy, włożyć makaron i ugotować al dente, Odcedzić i przelać zimną wodą, znów włożyć do opróżnionego garnka, dodać śmietanę i 2/3 pokruszonego sera pleśniowego. Podgrzewać, mieszając aż ser się roztopi.Doprawić pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć grzyby, posypać je resztą pokruszonego sera. Wstawić naczynie na górną półkę do piekarnika i krótko zapiec. Od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować