Łatwe i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy zaledwie pół godziny i możemy podawać do stołu;)
30 min
Składniki:
15 dag kapeluszy borowików lub maślaków (mogą być mrożone) lub 25 dag niedużych pieczarek
25 dag makaronu w kształcie kokardek
10 dag sera z niebieską pleśnią
łyżka oliwy
5 dag masła
200 ml gęstej śmietany (22 proc. lub kremówki)
pieprz
sól
Kokardki zapiekane z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce, by trochę się rozmroziły (pieczarki oczyścić). Włączyć piekarnik (tylko górne grzanie) na 180stopni C.
2.Nastawić i posolić wodę na makaron. Zanim się zagotuje, pokroić grzyby na cząstki lub paski i smażyć, mieszając, na suchej patelni, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać masło i smażyć, aż grzyby ładnie się zezłocą. Pod koniec smażenia doprawić je pieprzem.
3.Do wrzącej wody wlać łyżkę oliwy, włożyć makaron i ugotować al dente, Odcedzić i przelać zimną wodą, znów włożyć do opróżnionego garnka, dodać śmietanę i 2/3 pokruszonego sera pleśniowego. Podgrzewać, mieszając aż ser się roztopi.Doprawić pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć grzyby, posypać je resztą pokruszonego sera. Wstawić naczynie na górną półkę do piekarnika i krótko zapiec. Od razu podawać.
Komentarze