Ta warstwowa zapiekanka z pysznego mięsa z pomidorami, makaronu i beszamelu to świetny przepis na szybki obiad.
30 min
Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
cebula
400 ml bardzo gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
oregano
olej
400 ml mleka
25 g masła
25 g mąki
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Zapiekanka z makaronu i mięsa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju razem z mięsem. Gdy mięso zmieni kolor dodać przecier pomidorowy (jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka należy trochę odparować nadmiar wody z przecieru). Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. W małym garnku rozpuścić masło, zasypać mąką i dobrze wymieszać. Wlać mleko i wciąż mieszając rózgą czekać aż sos beszamelowy zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 2 łyżki sosu beszamelowego i wyłożyć warstwę z połowy makaronu. Przykryć go połową sosu mięsno-pomidorowego i połową beszamelu. Następnie wyłożyć kolejną warstwę z pozostałego makaronu, przykryć resztą sosu mięsnego, a na samej górze resztą beszamelu. Posypać startym serem i zapiekać ok 15 min w temp. 190 stopni.
Porady
Zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy ser żółty zastąpimy parmezanem.
Komentarze