Zapiekanka z makaronu i mięsa pod beszamelem

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Ta warstwowa zapiekanka z pysznego mięsa z pomidorami, makaronu i beszamelu to świetny przepis na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki
    500 g mięsa mielonego
    4 ząbki czosnku
    cebula
    400 ml bardzo gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
    oregano
    olej
    400 ml mleka
    25 g masła
    25 g mąki
    100 g startego żółtego sera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronu i mięsa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju razem z mięsem. Gdy mięso zmieni kolor dodać przecier pomidorowy (jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka należy trochę odparować nadmiar wody z przecieru). Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. W małym garnku rozpuścić masło, zasypać mąką i dobrze wymieszać. Wlać mleko i wciąż mieszając rózgą czekać aż sos beszamelowy zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 2 łyżki sosu beszamelowego i wyłożyć warstwę z połowy makaronu. Przykryć go połową sosu mięsno-pomidorowego i połową beszamelu. Następnie wyłożyć kolejną warstwę z pozostałego makaronu, przykryć resztą sosu mięsnego, a na samej górze resztą beszamelu. Posypać startym serem i zapiekać ok 15 min w temp. 190 stopni.

Porady

Zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy ser żółty zastąpimy parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować