Kokarda z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchew obieramy. Odcinamy kawałek o wysokości ok. 4cm ważne aby był w miarę równy i stabilny. W środek marchewki wbijam1 por Kawałek marchewki (szeroki) 1 długa wykałaczka y wykałaczkę. Pora dzielimy na kawałki, części ciemno zielone, jasno zielone i białe. Następnie kroimy długie paski. Najdłuższe najszersze ciemno zielone, krótsze i węższe jasno zielone oraz krótkie białe. Każdy kawałek zaczynając od największych składamy delikatnie na pół i w miejscu łączenia dwóch końców nabijamy na wykałaczkę. Robimy tak do wykorzystania paseczków. Ilość zależy od tego jak dużą chcemy uzyskać kokardę. Gdy skończymy kokardę obcinamy pozostały kawałek patyczka a na jego wierzchu nabijamy kawałek marchewki, dzięki czemu kokarda będzie się ładnie trzymać.
Komentarze