Kokarda z pora

0 (0 ocen)

  • 15 min

Piękna dekoracja półmiska z wędliną

  • 15 min

Składniki:

  • 1 por
    Kawałek marchewki (szeroki)
    1 długa wykałaczka

Kokarda z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy. Odcinamy kawałek o wysokości ok. 4cm ważne aby był w miarę równy i stabilny. W środek marchewki wbijam1 por Kawałek marchewki (szeroki) 1 długa wykałaczka y wykałaczkę. Pora dzielimy na kawałki, części ciemno zielone, jasno zielone i białe. Następnie kroimy długie paski. Najdłuższe najszersze ciemno zielone, krótsze i węższe jasno zielone oraz krótkie białe. Każdy kawałek zaczynając od największych składamy delikatnie na pół i w miejscu łączenia dwóch końców nabijamy na wykałaczkę. Robimy tak do wykorzystania paseczków. Ilość zależy od tego jak dużą chcemy uzyskać kokardę. Gdy skończymy kokardę obcinamy pozostały kawałek patyczka a na jego wierzchu nabijamy kawałek marchewki, dzięki czemu kokarda będzie się ładnie trzymać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy