Kofta w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej i prażymy wszystkie przyprawy oprócz kurkumy i pieprzu cayenne. Dodajemy czosnek, pokrojone papryczki chilli, cebulę i pomidory. Pomidory możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Wszystko smażymy do czasu aż cebula się zeszkli (ale nie przyrumieni!). Następnie dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy sos się gotuje, możemy zająć się przygotowaniem klopsików: wszystkie składniki łączymy ze sobą i z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy do niego klopsiki i gotujemy razem jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli trzeba dolewamy nieco wody i od czasu do czasu mieszamy. Gotowe danie posypujemy migdałami.
Komentarze