KOCIOŁEK ZBÓJECKI

4.98 (196 ocen)

Super jedzonko

Składniki:

  • 1 kg mięsa (gulaszowe, łopatka)
    ½ kg boczku surowego (lub wędzonego)
    ½ kg ziemniaków
    4 marchewki
    duży słoik korniszonów
    kukurydza lub groszek w puszce
    4 cebule
    4 papryki
    ½ szklanki ryżu
    koncentrat pomidorowy
    kostki rosołowe
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ziarna jałowca,
    sól i pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.98 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek zbójecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać przyprawy – ziele, liść, ziarna pieprzu i jałowca oraz kostki rosołowe (ja dałam na początek 2) – gdy mięso jest prawie miękkie dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę, podgotować. Boczek pokroić w plasterki, zesmarzyć z cebulką i dodać do reszty. Dodać ryż, korniszony pokrojone w kostkę, paprykę też w kostkę oraz kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem mielonym. Pogotować jeszcze chwilkę. Podawać na gorąco, przyprawione na ostro.
    Początkowo danie wygląda jak zupka, ale zanim cały garnek wystygnie ryż i ziemniaki się rozkleją a całość zrobi się gęsta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować