kociołek wołowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

potrawa ta często gości na naszym stole

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g chudej wołowiny
    2,5 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    3,5 szklanki bulionu wołowego - może być z kostki rosołowej
    1 łyżka octu z czerwonego wina
    niepełna łyżeczka soli
    pół łyżeczki soli czosnkowej
    szczypta pieprzu czarnego
    450 gram oskrobanych i przepołowionych ziemniaków - najlepiej młodych
    450 g pokrojonej na kawałki marchwi
    300 g pokrojonej młodej cebuli
    3 łodygi selera naciowego - ok. 100 g
    2 łodygi tymianku
    3 liście laurowe


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na oleju obsmażyć wołowinę i przełożyć do naczynia do zapiekania(wystarczy 3 litrowe). Następnie na patelnię wlewamy ostrożnie bulion,zagotowujemy go i zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawy - sól, sól czosnkową, pieprz, ocet winny, mieszamy. Powstały sos mieszamy z wołowiną. Dokładamy warzywa i mieszamy. Dodajemy tymianek, liście laurowe i szczelnie przykrywamy pokrywką.
  • 2. Zapiekamy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni .Później wyjmujemy liście laurowe i tymianek

Porady

ocet winny dodaje mięsu kruchości, do tej potrawy nadaje się tańsza wołowina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować