800 g chudej wołowiny
2,5 łyżki mąki
2 łyżki oleju
3,5 szklanki bulionu wołowego - może być z kostki rosołowej
1 łyżka octu z czerwonego wina
niepełna łyżeczka soli
pół łyżeczki soli czosnkowej
szczypta pieprzu czarnego
450 gram oskrobanych i przepołowionych ziemniaków - najlepiej młodych
450 g pokrojonej na kawałki marchwi
300 g pokrojonej młodej cebuli
3 łodygi selera naciowego - ok. 100 g
2 łodygi tymianku
3 liście laurowe
Kociołek wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na oleju obsmażyć wołowinę i przełożyć do naczynia do zapiekania(wystarczy 3 litrowe). Następnie na patelnię wlewamy ostrożnie bulion,zagotowujemy go i zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawy - sól, sól czosnkową, pieprz, ocet winny, mieszamy. Powstały sos mieszamy z wołowiną. Dokładamy warzywa i mieszamy. Dodajemy tymianek, liście laurowe i szczelnie przykrywamy pokrywką.
2.Zapiekamy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni .Później wyjmujemy liście laurowe i tymianek
Porady
ocet winny dodaje mięsu kruchości, do tej potrawy nadaje się tańsza wołowina
Komentarze