Kociołek meksykański

4.5 (181 ocen)

Kociołek jest pikantny i sycący. Nibyskromne, ale jakie pyszne:)

Składniki:

  • 80 dag kiełbasy zwyczajnej,
    1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    4 pomidory,
    4 marchewki,
    2 czerwone papryki,
    szczypta chilli,
    olej,
    puszka czerwonej fasoli,
    1/2 kg fasoli Jaś,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
  • 2. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować