Kociołek gajowego

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, rozgrzewające danie z grzybami. Pachnące jałowcem i tymiankiem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Boczek - 150g
    Grzyby leśne (obrane) - 400g
    Papryka czerwona - 1szt
    Cebula czerwona - 2szt
    Marchew - 1szt
    Makaron - 200g
    Koncentrat pomidorowy - 100g
    Ogórek kiszony - 3szt
    Śmietana 12% - 100g
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Jałowiec - 6 kulek
    Ziele angielskie - 4 kulki
    Suszony czosnek i cebula - po kilka plastrów
    Papryka słodka i wędzona
    Liść laurowy - 4szt
    Pieprz mielony
    Tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kociołek3 1. Boczek kroimy na paski lub w kostkę. Przesmażamy, aż będzie lekko chrupki.

    Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Jeśli grzyby są małe, można je zostawić w całości - ładniej wyglądają.

    Ziele angielski, czosnek i cebulę suszoną ucieramy w moździerzu. Dodajemy do dania razem z resztą przypraw i sosem sojowym.
  • kociołek2 2. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie mieszamy i dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba - grzyby lubią się przypalać.

    Dodajemy surowy makaron, podlewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie.

    Na końcu dodajemy przecier, śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem można posypać tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Jałowiec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować