Kociołek do syta z kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w słupki,wędzonkę pokroić w kostkę.Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki i skropić sokiem z cytryny.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić.Kabaczka i ziemniaki w kostkę,por w talarki,a pozostałe w zapałkę.Natkę pietruszki posiekać nożem.
2.
Rozgrzać patelnię,włożyć mięso oraz wędzonkę i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się.
3.
Wsypać pieczarki i smażyć do czasu wysmażenia się wody.
4. W garnku zagotować około 2,5 l.wody,lekko osolić i włożyć przesmażone mięso z pieczarkami.Tłuszcz zachować na patelni.
5. Na tłuszcz z smażenia mięsa włożyć pozostałe warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia,przełożyć do garnka.
6.
Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.Włożyć ser i mieszając gotować do czasu jego rozpuszczenia,doprawić do smaku przyprawami.Na koniec wsypać pokrojoną natkę pietruszki.
7.
Kawałki chleba pokroić w 1 cm.kostkę,zrumienić na suchej patelni z ziołami prowansalskimi.
8.
Zupę rozlać na talerze,posypać grzankami z chleba i ozdobić pietruszką.
Komentarze