Baton Knoppers z fistaszkami

0 (0 ocen)

domowa wersja znanego batonika , uwielbiana przez moja córkę

Składniki:

  • MASA MLECZNA

    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    200 g masła
    1 szklanka mleka w proszku

    MASA KAKAOWA

    100 g masła
    160 g nutelli
    2 łyżki kakao
    1 garść orzeszków ziemnych (fistaszków)

    PONAD TO

    3 duże wafle
    1 polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baton knoppers z fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA MLECZNA
    Mleko zagotować z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać porcjami mleko. (Mleko dodawać powoli, żeby się masa nam nie zważyła) Na samym końcu wsypać mleko w proszku i dobrze razem wymieszać.

    MASA KAKAOWA
    Fistaszki posiekać na mniejsze kawałki. Masło, nutellę i kakao dobrze razem połączyć. Na samym końcu dodać posiekane orzechy. Wymieszać.


    Pierwszy wafel posmarować masą kakaową. Przykryć drugim waflem i posmarować go masą mleczną. Przykryć trzecim waflem. Obciążyć najlepiej drewnianą deską i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wafel od strony mlecznej posmarować polewa czekoladową. Odstawić ponownie do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować