Kniszki z wątróbką

0 (0 ocen)

Propozycja na ciekawą przekąskę. Smakują znakomicie! Praktycznie nikt nie zgaduje, że są z ziemniaków

Składniki:

  • Na ciasto:

    2 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
    3 jajka
    jajka
    1 szklanka mąki pszennej oraz 1 łyżka ziemniaczanej
    1 starta cebula
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz

    Na farsz:

    30 dag kurzej wątróbki
    1 jajko
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz

Kniszki z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone wątróbki drobno posiekać doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać farsz z jajkiem.
  • 2. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel je na części, utocz kuleczki. Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż farsz. Gotowe kniszki ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Piecz ok 30 minut na złoty kolor.

Porady

Można podawać na ciepło i na zimno. Można użyć dowolnego farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy