80 dkg ugotowanych
ziemniaków
25 dkg twarogu
15 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyzki mąki pszennej
1 jajko,sól
80 dkg śliwek LUB brzoskwinie z puszki
tarta bułka i masło
do polania lub
śmietana z cukrem.
ja tym razem zmiksowałam kilka brzoskwiń z puszki i dodałam 2 łyżki Mascarpone oraz cukier puder do smaku
Knedle ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę albo zemleć,twaróg też przecisnąć,wbić jajko.
Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli,(jeżeli ciasto za rzadkie dodać mąki pszennej).
Zagnieść szybko ciasto.Z ciasta uformować wałek,pokroić go na kawałki.
Kawałki rozpłaszczyć,położyć połowę lub całą śliwkę,zlepiać nadając kształt kuli.
Wrzucać na lekko osolony wrzątek,gotować 6-8 minut.
Podawać z masłem i tartą bułką lub ze śmietaną i cukrem”
CIASTO POWINNO MIEĆ KONSYSTENCJĘ JAK DOBRZE WYROBIONA PLASTELINA
DO TEGO CIASTA PASUJĄ WSZYSTKIE MIĘKKIE OWOCE.
Komentarze