Knedle ziemniaczane ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śliwki bez pestek HORTEX: 1 kilogram
    - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka ziemniaczana: 100 gramów
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - migdały: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - kompot z suszu Hortex: 1 litr
    - limonka: 1 sztuka
    - cynamon: 1 opakowanie
    - papier do pieczenia Saga: 1 opakowanie

Knedle ziemniaczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papier Saga 1. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy mąkę i jajka, dobrze wyrabiamy. Bakalie układamy na blaszce wyłożonej papierem Saga i przypiekamy na złoto, a po ostygnięciu miksujemy.
  • Śliwki Hortex 2. Zmiksowanymi bakaliami faszerujemy dwie połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem formując knedle.
  • Kompot zimowy Hortex 3. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. Kompot z suszu Hortex gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy cynamon, skórkę i sok z limonki.
  • 4. Knedle podajemy zanurzone w sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy