Knedle ziemniaczane z truskawkami, serwowane z młodą kapustą

4.5 (202 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Popularna potrawa łódzka. Połączenie dwóch smaków: słodkich knedli i wytrawnej młodej kapusty, to niezapomniane doznanie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane i zmielone: 1 kilogram
    - mąka: 200 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - truskawki: 400 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - młoda kapusta: 1 sztuka
    - słonina: 60 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - sok z cytyny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ziemniaczane z truskawkami, serwowane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
  • 2. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na niewielkie kawałki. Z kawałków ciasta uformować okrągłe placuszki.
  • 3. Truskawki oczyścić z szypułek. Na każdym placuszku ułożyć po 1 dużej truskawce. Ciasto zlepić i nadać mu okrągły kształt.
  • 4. Knedle wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować około 3 minut do momentu, gdy knedle wypłyną na wierzch.
  • 5. Bułkę tartą podsmażyć na maśle, polać nią knedle i posypać cukrem.
  • 6. Przygotowanie młodej kapusty: kapustę oczyścić, poszatkować i sparzyć wrzącą wodą. Na patelni stopić słoninę. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić ze słoniną, dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kapustę dusić 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować