Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem

  • wyświetlono: 336 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Danie obiadowe niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;)

IMG_20190918_121058
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 kg gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu
10 dag wędzonego boczku
2 duże cebule
1 łyżka oleju
100 ml rosołu lub drobiowego bulionu
Sól i pieprz do smaku

20 dag wędzonego boczku do okrasy

Sposób przygotowania przepisu:

Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem

  • Przygotowanie1. Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia:
    Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Przygotowanie2. Przygotowujemy ciasto:
    Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaboczekziemniakiMama mnie nauczyłaknedlekaczkapyzyobiadtania kuchniakuchnia polskajesieńkuchnia babcisycące daniepyzy z mięsempożywne daniena gorąco

Komentarze

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i serem

Dodane przez: Czarek

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i...

Uwielbiana przez wielu smakoszy...

Kalafior zapiekany z mięsem i boczkiem

Dodane przez: luna19

Kalafior zapiekany z mięsem i boczkiem

kalafior z mielonym

KNEDLE   ZIEMNIACZANE   Z   PIECZARKAMI

Dodane przez: bogunia1503

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

Knedle z pieczarkami to bardzo...

Babka ziemniaczana z boczkiem

Dodane przez: igraszki losu

Babka ziemniaczana z boczkiem

Z serii powrotów do smaków dzieciństwa...

Krokiety ziemniaczane  z porem i boczkiem

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Krokiety ziemniaczane z porem i boczkiem

Krokiety z gotowanych ziemniaków...

Knedle ziemniaczane z brokułem

Dodane przez: Martyna1991

Knedle ziemniaczane z brokułem

Knedle ziemniaczane o wyrazistym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE