Knedle ziemniaczane z brokułem

0 (0 ocen)

Knedle ziemniaczane o wyrazistym pieprznym smaku. W ich wnętrzu kryje się różyczka brokuła która świetnie smakuje zamknięta w klusce.

Składniki:

  • ( Na ok. 15 knedli)
    1,5 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
    1 łyżka pieprzu
    1 mały brokuł
    sól
    Na okrasę:
    ( Ilość wg. potrzeby)
    Kiełbasa/boczek
    cebula
    smalec do smażenia

Knedle ziemniaczane z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na knedle 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko , mąkę oraz pieprz.
    Wyrobić rękoma gładką masę.
  • ugotowany brokuł 2. Brokuła umyć,podzielić na różyczki , ugotować do miękkości z dodatkiem soli ( ok. 7 min od zagotowania się wody), odcedzić dokładnie z wody.
  • lepienie knedli 3. Stolnice oprószyć mąką.
    Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części.
    Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć różyczkę brokuła , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.
  • 4. W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch.
    Wyjmować łyżką cedzakową.
  • 5. Okrasa:Kiełbasę/boczek i cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać smalec , smażyć składniki na rumiano.
  • 6. Gorące knedle podawać polane okrasą.
    ( w wersji bezmięsnej knedle możemy polać kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym)

Komentarze

Podobne przepisy