knedle ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na ciasto, polecane są ziemniaki mączyste z większą zawartością skrobi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane w mundurkach): 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kaszka (manna): 6 łyżek
    - mąka (krupczatka): 6 łyżek
    - sól: 3 szczypty

Knedle ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej ,obieramy ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Dzielimy na 2 części i formujemy wałki około 5 cm średnicy a długość knedla 10 cm.
  • 3. Gotujemy, wkładając do wrzącej wody około 25 minut. Knedle wyjmujemy i odstawiamy, do lekkiego wystygnięcia. Kroimy w plastry, podajemy do mięsa z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy