Knedle ze szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. Szpinak przełożyć na durszlak, odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Szpinak wraz z warzywami przełożyć na patelnie i dusić na niewielkim ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Przestudzić, do lekko ciepłego farszu dodać rozgniecioną widelcem fetę, orzechy, całość doprawić do smaku.
2.Ciasto: Ziemniaki zmielić z serem. Dodać jajko, szczyptę soli i 200g mąki. Zagnieść ciasto w razie konieczności dosypać pozostałą mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podzielić je na równe części, nałożyć po łyżce farszu i uformować knedle. Wrzucać do gotującej się posolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane roztopionym masłem i posypane orzechami włoskimi.
Komentarze