Knedle ze szpinakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Orzechy nadają tej potrawie niezwykłego smaku i aromatu.

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    200g mrożonego szpinaku
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    ½ opakowania sera feta
    2 garście włoskich orzechów
    Pieprz, gałka muszkatołowa

    Ciasto:
    500g ugotowanych ziemniaków
    250g sera białego półtłustego
    Ok. 250g mąki
    1 jajko
    Sól
    Dodatkowo:
    100g masła
    100g pokrojonych orzechów włoskich uprażonych na patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. Szpinak przełożyć na durszlak, odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Szpinak wraz z warzywami przełożyć na patelnie i dusić na niewielkim ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Przestudzić, do lekko ciepłego farszu dodać rozgniecioną widelcem fetę, orzechy, całość doprawić do smaku.
  • 2. Ciasto: Ziemniaki zmielić z serem. Dodać jajko, szczyptę soli i 200g mąki. Zagnieść ciasto w razie konieczności dosypać pozostałą mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podzielić je na równe części, nałożyć po łyżce farszu i uformować knedle. Wrzucać do gotującej się posolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane roztopionym masłem i posypane orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze szpinakiem

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować