Knedle ze śliwkami z jogurtowym sosem cynamonowym

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Właśnie mamy sezon na śliwki, więc kiedy jak nie teraz skorzystać z ich wyjątkowego smaku. Doskonałym, i chyba powszechnie lubianym daniem ze śliwkami, są knedle. Mój przepis jest prosty i zawsze się sprawdza, a cynamon doskonale podkręca smak śliwek :-).

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 16 sztuk:

    0,5kg ziemniaków (masa ziemniaków po obraniu i ugotowaniu)

    1 jajo

    150g mąki + około 100g do podsypywania

    szczypta soli

    16 śliwek (po jednej do każdego knedla)

    pół łyżeczki cynamonu

    łyżeczka soku z cytryny

    300ml jogurtu naturalnego

    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami z jogurtowym sosem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.

    2.Śliwki umyć, przeciąć tak aby wyjąć pestkę ale żeby obie połówki się trzymały.

    3. Cukier wymieszać z cynamonem.

    4. Do wystudzonych ziemniaków dodać szczyptę soli, jajko oraz mąkę. Zagniatać ciasto do momentu, aż składniki się całkowicie połączą a ciasto będzie elastyczne.

    5. W dużym garnku zagotować wodę, osolić.

    6.Ciasto podzielić na 16 porcji z każdej utworzyć kulkę, spłaszczyć na środek położyć śliwkę (do środka każdej śliwki wsypać odrobinę cukru z cynamonem). Zawinąć brzegi i utworzyć kulkę (jeśli ciasto się klei oprószyć dłonie mąką).

    7. Knedle gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia. Następnie wyjąć na talerz łyżką cedzakową.

    8. W miseczce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny oraz resztą cukru z cynamonem.

    9. Knedle podawać polane sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować