Knedle ze śliwkami w posypce cynamonowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawić do wystudzenia. Śliwki umyć, przekroić do połowy i usunąć pestki. Cukier wymieszać z cynamonem, środek każdej śliwki posypać wg uznania. Ziemniaki połączyć z jajkami, mąką i dobrze zagnieść. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe porcje. Każdy kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószać mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej, układać na stolnicy. Gotować partiami do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ).
Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą. Prażyć chwilę, aż posypka zrobi się sucha. Posypkę przełożyć do głębokiego talerza, połączyć z cukrem i cynamonem. Gorące knedle obtoczyć w posypce.
Smacznego
Komentarze