Knedle ze śliwkami w posypce cynamonowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Knedle ziemniaczane nadziane soczystymi i słodkimi śliwkami, dla odmiany obtoczone w słodkiej i cynamonowej posypce. Pyszny i sycący obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje

    Ciasto:

    ziemniaki 700 g ( mączne )
    mąka pszenna 250-300 g
    jajka 2
    śliwki węgierki około 10 dużych
    sól 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżka
    cynamon 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 3 łyżka
    Posypka:

    bułka tarta 150 g
    masło 70 g
    cukier 4 łyżki
    cynamon 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami w posypce cynamonowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawić do wystudzenia. Śliwki umyć, przekroić do połowy i usunąć pestki. Cukier wymieszać z cynamonem, środek każdej śliwki posypać wg uznania. Ziemniaki połączyć z jajkami, mąką i dobrze zagnieść. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe porcje. Każdy kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószać mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej, układać na stolnicy. Gotować partiami do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ).
    Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą. Prażyć chwilę, aż posypka zrobi się sucha. Posypkę przełożyć do głębokiego talerza, połączyć z cukrem i cynamonem. Gorące knedle obtoczyć w posypce.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować