Knedle ze śliwkami inaczej (dla leniwych)

1 (1 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam knedle ze śliwkami, ale są dość pracochłonne i zawsze wydawało mi się, że tych śliwek jest za mało w stosunku do ciasta. Zmieniłam więc przepis na tradycyjne knedle. Teraz podaję oddzielnie kluski, oddzielnie śliwki, które smażę z sokiem pomarańczowym i korzennymi przyprawami.

  • 50 min

Składniki:

  • Knedle (na ok. 30 sztuk)
    - 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 0,5 kg ziemniaków
    - 1 jajko

    Śliwki
    - 0,5 kg śliwek węgierek
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżki cukru waniliowego
    - 3 łyżki masła
    -1/3 łyżeczki cynamonu
    - 4 goździki
    - 2-3 łyżki rumu
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 4 łyżki soku z pomarańczy
    - 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
    - 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle ze śliwkami inaczej (dla leniwych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oskrobać, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości.
  • 2. W tym czasie śliwki wydrylować, podzielić na połówki lub pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód rozpuścić. Wsypać śliwki. Poddusić ok. 4 minuty. Dodać resztę składników i dusić jeszcze 3 minuty. Śliwki muszą być miękkie, ale nie powinny się całkowicie rozpadać. Z masła, miodu i soku pomarańczowego oraz z soku które puszczą śliwki powstanie lepki sos.
  • 3. Zagotować wrzątek na knedle.
  • 4. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać obie mąki i jajko. Zagnieść ciasto. Formować wałeczki i wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut (ok. 5 min.), aż knedle lekko spuchną. Odcedzić. Podawać ze śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować